Cloenda del “Global Education for a Global World”

El projecte Erasmus+ projecte KA229 “Global Education for a Global World” ha finalitzat després de dos anys de treball, vivències i aprenentatges intensos. Per tal de realitzar la cloenda, Paula Hurtado (Relacions Internacionals), David Ferrer i Miquel Torrijos (Florida Secundària) vàrem anar a la ciutat lituana de Siauliai per trobar-nos amb la resta de membres del projecte amb l’objectiu de repassar les mobilitats realitzades i avaluar els resultats. Com bé sabeu, el projecte Global ha analitzat al llarg de dos anys l’actual crisi migratòria europea des de diversos vessants. Així, ha permès als estudiants conèixer un tema fonamental en la nostra societat actual i, tal vegada, clau per al futur, donant-los ferramentes per participar activament en el debat públic generat entorn al tema.

Durant el temps que ha estat en marxa el projecte, tretze alumnes de Florida Secundària han tingut l’oportunitat de recórrer diversos països (Turquia, Lituània, Polònia i Romania). Al mateix temps, realitzaven una sèrie d’aprenentatges pràctics en els àmbits tecnològic, lingüístic i social, que van des dels continguts específics de cada trobada al voltant de les persones en condició de refugiades fins al maneig de programes de creació i edició de vídeos, tot passant pel desenvolupament de la competència comunicativa en anglès en totes les seues vessants, per posar només tres exemples. Però allò més destacable de tot, al meu parer, ha sigut l’estreta relació que s’ha establert entre els alumnes, superant totes les barreres culturals, lingüístiques i religioses existents. Tota un lliçó de tolerància.

Per altra banda, el projecte ha servit també per posar en contacte centres educatius de diverses parts d’Europa, intercanviar opinions i experiències professionals, i contrastar models educatius diferents, aspectes que sempre enriqueixen la nostra pròpia activitat docent diària. L’ambient de treball ha sigut molt positiu entre els membres participants, i hem deixat les portes obertes per a futures col·laboracions. A més a més, hem generat molt de material didàctic i ja circula entre els professionals del nostre centre que realitzen la seua activitat docent en anglès.

Per la meua banda, ha sigut un plaer representar a Florida en aquest projecte per Europa, així com acompanyar als alumnes en aquest aspecte clau de la seua formació com a persones.