Emprenedoria i sostenibilitat

El passat dijous 15 de novembre l’alumnat de 4rt d’ESO en la modalitat d’aplicat va participar en un taller d’emprenedoria al TAC de Catarroja, organitzat pel propi l’Ajuntament en col·laboració de, entre d’altres, Florida Centre de Formació, en el marc de la IV Setmana de l’Economia Local. L’activitat consistia en plantejar solucions a uns reptes o problemes reals relacionats amb la sostenibilitat que empresaris locals plantejaven. Mitjançant la tècnica del Design Thinking, el nostre alumnat, juntament amb altres de diferents escoles de comerç i negocis, van col·laborar en la resolució dels reptes a través de totes les fases que composen un pla d’aquest tipus: primerament, es realitza una pluja d’idees. Seguidament, és selecciona la més adient per ser factible i innovadora. A continuació es dissenya sobre el paper (story board), i per acabar, es presenta.

Els reptes als que s’enfrontà el nostre alumnat varen ser: «Mercat Municipal, espai lliure de plàstics», «Natura i Cultura. Estratègia per competir amb empreses no sostenibles», i «Foment de l’economia circular en una botiga de venda de roba». Les solucions plantejades donaren a entendre el nivell de comprensió de les nostres xiques i xics amb la temàtica, així com el seu enginy emprenedor. Per al primer repte, es proposà la creació d’una font de recàrrega d’aigua mineral en la que els usuaris pogueren omplir els seus envasos portats de casa, pagant segons consum i evitant així la compra de garrafes i botelles de plàstic. Per al segon, l’alumnat plantejà que els productes es puguen retornar, un cop usats i si es conserven en perfecte estat, per ser revenuts per la botiga, de manera que en la pràctica aquesta acció redueix el preu de venda i l’aproxima al dels productes importats. Per últim, al tercer repte proposaren que es faça publicitat per les xarxes socials per aconseguir que la gent acudisca a la botiga de roba per oferir els seus productes, aconseguint així invertir l’estat actual en que la venedora deu fer tot l’esforç per aconseguir els productes que desitja.

Val a dir que contarem amb la inestimable ajuda i assessorament dels estudiants del grau LEINN de Florida, que estigueren pendents dels progressos nostre alumnat durant aquesta jornada, que esperem que es repetisca l’any vinent, ja que ha permés veure als estudiants com es treballa de primera mà al món empresarial i els ha fet conscients que els ensenyaments de l’aula tenen una continuïtat fora d’ella.