Erasmus+ a Romania: Educació global per a un món global

Entre els passats dies 3 i 9 de març va tindre lloc l’última eixida del projecte Erasmus+ “Global Education for a Global World”, en el qual el nostre centre Florida Secundària participa juntament amb altres quatre instituts de Polònia, Lituània, Turquia i Romania. El tema que dóna origen i forma al projecte és l’actual crisi de refugiats a Europa, i a cada trobada s’analitza des d’una òptica diferent. En el cas que ens ocupa, l’eixida va ser a Romania, concretament a la ciutat de Piatra Neamt, ubicada al Nord-Est del país, prop de la frontera amb Moldàvia. En aquest cas, la temàtica de la trobada era el paper dels mitjans de comunicació en la crisi de refugiats, especialment si estan acomplint la seua tasca d’informar o, per contra, estan tractant de crear opinió.

Per aprofundir en el tema en qüestió, els organitzadors ens varen preparar diverses activitats, com per exemple acudir a una xarrada d’una fotoperiodista romanesa especialitzada en aquests temes, una visita a un diari local i diversos tallers sobre periodisme i refugiats.

Els alumnes participants en la trobada varen ser tres: David Alfonso (4rt ESO), Álvaro Checa (4rt ESO) i Albert Sebastià (3r ESO), acompanyats per qui signa aquest article, Miquel Torrijos, professor de socials de Florida Secundària. Val a dir, a mode de síntesi, que l’experiència ha sigut molt enriquidora per a tots, ja que ens ha permès conèixer un país molt interessant i ajuntar-nos durant cinc dies amb persones de diversos indrets d’Europa, on s’han fet paleses les nostres diferències culturals, socials i lingüístiques, però on sobretot s’ha constatat que aquestes diferències no són res en comparació amb el que ens uneix,  “la nostra condició humana i les nostres ganes de viure.»

Miquel Torrijos Rubio, Florida Secundària