Experiència romana: DOMUS BAEBIA

L’alumnat de Llatí de 4t d’ESO de l’Institut Florida Secundària de Catarroja han tingut l’oportunitat de conèixer més sobre la cultura romana en la Domus Baebia (Sagunt), un aula didàctica de cultura clàssica amb el suport de la Conselleria. Aquesta aula té com a objectiu la immersió en el món clàssic mitjançant activitats lúdiques que estimulen la curiositat i l’interés de l’alumnat pel món grecoromà.

L’alumnat va triar entre una sèrie de tallers culturals (taller de mosaics romans, taller d’epigrafia i cal·ligrafia, taller de màgia i endevinació o ludoteca mitològica) i el taller de ‘’Keramiké’’, és a dir, la ceràmica típica romana. En primer lloc, van conéixer més sobre la Domus Baebia i després els especialistes del taller seleccionat els van explicar la història d’aquesta ceràmica. També van resoldre els seus dubtes i curiositats amb l’ajuda de diapositives amb imatges. Seguidament van començar a crear els seus plats: cada alumne podia triar un dibuix per a plasmar en aquesta ceràmica, un dibuix típic de l’era romana. Els alumnes van gaudir creant la seua pròpia ceràmica. Així s’expressava un d’aquests: ‘’Ens asseiem per grups i ens van explicar què hi havia i com calia fer-ho. Cadascun va deixar a la seua elecció dibuixar un animal, persona, objecte… i plasmar-lo en el seu plat. Em va interessar bastant més del que pensava i a més el meu plat va quedar molt bonic. També va agradar molt als meus pares, als quals els agrada molt la història grega i romana. No m’importaria tornar i fer un altre taller diferent’’. Com ell, la majoria dels joves van quedar molt satisfets amb la seua visita.

Quan el primer grup va acabar el seu taller, van visitar el teatre romà de Sagunt i, encara que molts d’ells ja l’havien vist, s’hi van interessar per les explicacions que els van donar i van gaudir de les vistes d’aquesta antiga ciutat. Es pot dir que aquests alumnes van aprendre gaudint (docere et delectare), interessats com estaven per aquesta ciutat gràcies al fet de poder haver practicat amb la ceràmica i no solament escoltar com s’hi feia.

La visita a la Domus Baebia està molt recomanada pels alumnes de Llatí de Florida Secundària si busquem estar en un ambient tranquil en el qual els joves puguen gaudir i aprendre al mateix temps.

Almudena Sabater Sánchez 4º ESO