L’educació, una eina clau per a la integració

Florida Secundària ha rebut una delegació d’estudiants i professors internacionals de cada centre educatiu participant del projecte Global Erasmus +, en concret de quatre països d’Europa. Com es ben sabut, el projecte gira al voltant dels refugiats, i cada trobada s’analitza aquest fenomen des d’una òptica diferent. En el cas que ens ocupa, hem treballar al voltant de la integració de les persones refugiades en la societat que les acull. Com a activitats previstes, els participants del projecte han visitat l’ONG, CEPAIM, que treballa amb persones en aquesta situació. Allí els estudiants han tingut  l’oportunitat de parlar directament amb els refugiats i preguntar-los tot allò que els preocupa al voltant dels problemes o facilitats a l’hora d’integrar-se en la nostra societat. A més a més, altra ONG, València Acull,  ha estat al nostre centre i ens ha impartit un taller sobre discriminació que inclou jocs de rol i teatralitzacions.

Finalment, com es habitual en les trobades del projecte Global, els alumnes han treballat de valent de forma cooperativa. Per una banda, en equips nacionals, presentant els treballs de recerca que cadascú ha fet als seus països sobre l’objectiu de la trobada. Per altra banda, en equips barrejats per nacionalitats en la creació d’un vídeo sobre la integració, com a treball de cloenda de la trobada.

El professorat ha destacat una vegada més l’ambient harmoniós i constructiu d’aquesta setmana multicultural a Florida Secundària, en la qual els alumnes de diferents racons d’Europa han après que les semblances entre ells són molt més poderoses que les diferències que puguen apreciar-se a simple vista.