UN PASSEIG PER EDETA

Recentment l’alumnat de l’assignatura de Llatí de Florida Secundària vam fer una eixida a Llíria per conèixer l’Edeta Romana.

L’eixida estava plantejada a partir de la lectura del llibre de “La Colina de Edeta”.

Ens vam trobar a les 8:00 del matí a l’estació de metre de Paiporta i vam ficar rumb a Llíria (Edeta).  A l’eixida del metre ens gelàvem de fred i mentre fèiem temps, vam entrar a una cafeteria per entrar en calor. Quan era l’hora vam acudir al punt de trobada amb la guia que ens ensenyaria les restes arqueològiques (Temple Oracular i Termes Romanes) al casc urbà de la ciutat, els Mausoleus i el Museu Arqueològic de Llíria.

A grans trets, ens va explicar que les termes dels homes i les dones estaven separades i que tenien 2 zones (basílica thermarum i termes dobles (sala d’aigua freda, sala d’aigua temperada i sala d’aigua calent), els romans anaven allà per dedicar-se a l’oci i als negocis.  Respecte a la visita als Mausoleus, podem dir que ens va explicar els costums dels romans als soterraments, i que celebraven la parentalia (una setmana cuidant i fent honor als morts). Per finalitzar, la guia ens va dur al Museu Arqueològic de Llíria (on, per arribar-hi, vam haver de pujar per la colina d’ Edeta). Allí vam veure des de restes ceràmica fins a monedes que utilitzaven en aquell temps.

Va estar una jornada interessant i enriquidora.