En 2n ESO hem iniciat un nou projecte dins de la línia de treball d’Objectiu Escola per aprofundir en els ODS i observar la realitat amb mirada crítica i transformadora. Una escola de profit és un projecte interdisciplinari que comptarà amb la participació de quasi totes les assignatures i que abordarà el tema del malbaratament alimentari i els ODS 2 (Fam zero) i 12 (Consum i producció responsables).

Com sempre partim d’allò més pròxim i quotidià. Quina és la nostra petjada a l’entorn? Fem fotografies abans i després del pati i anotem com “transformem” l’espai al nostre pas.

Després ens fem preguntes. Quants residus generem en un dia d’escola? Quina proporció és d’envasos, de paper i cartó, de matèria orgànica? Hi ha menjar que es llence al fem? Fem la prova d’arreplegar els residus de tot l’edifici després dels patis, pesar-los i classificar-los. Ens sorprén la quantitat de restes que estan per terra, fora de les papereres. Ens crida també l’atenció com utilitzem tants envasos de plàstics o paper d’alumini en els esmorzars, malgrat saber que no són l’opció més sostenible. I ens escandalitza vore tant de menjar preparat amb cura i en perfectes condicions que se’n va directe al fem.

A partir del treball de camp passem als càlculs. Si en un dia hem arreplegat 20kg de residus, quantes tones podríem generar al llarg del curs? Si eixe fem ocupa 9m2, quants dies tardaríem en omplir de residus el pati de l’escola  si no hi haguera ningú arreplegant-lo?

A Florida Secundària despertem la curiositat, acompanyem interrogants i nodrim la set d’aprendre i canviar allò que no ens agrada. Viure, pensar i actuar.