Masterclass de física en la Universitat de València – IFIC

El darrer 5 de març, tres alumnes de física de 2n de batxillerat de Florida Secundària: Àngel Lapeña, Christian Maya i Laura Peñarrubia, van tindre l’oportunitat d’anar a la Universitat de València per a poder gaudir d’una Masterclass sobre la física de partícules en col·laboració amb el CERN i altres dues universitats (una en la República Txeca i l’altra a Egipte).

El dia començà amb dues xerrades:

  • La primera, versà sobre la física de partícules impartida pel físic teòric de l’IFIC, i organitzador, Albert Aparici. És una delícia escoltar-lo parlar de la seua especialitat, la física d’altes energies (on apareixen partícules com ara: els muons, els quarks, els positrons, etc.), i tots tres gaudiren molt d’ella.
  • La segona ens endinsà en el CERN. Concretament, en el projecte ATLAS, el LHC, i com els físics d’altes energies empren aquesta màquina per tractar de donar-li sentit a tot l’univers.

Després d’un breu descans, tocava posar-se a treballar de debò. Ens van explicar con s’analitzaven els casos on les partícules col·lidien i ens van donar un esquema per a poder analitzar una sèrie de dades reals preses a ATLAS. Amb aquest treball vam aprendre, d’una manera simplificada, com es treballa en la CERN.

Pausa per a dinar (a càrrec de la pròpia UV) i visita a l’IFIC on férem una videoconferència amb les altres universitats i amb el CERN, per contrastar els resultats i finalitzar l’experiència. Alguns problemes tècnics impediren que la sessió fóra perfecta; però, els científics del CERN varen ser molt resolutius i amablement ens van respondre totes les nostres preguntes.

En definitiva, el dia va ser, per als tres, una gran motivació i un endinsament al món de la investigació, així com una declaració d’algunes de les incògnites que encara té la ciència. Els servirà, sense dubte, per afrontar amb millor actitud la resta del curs i per tindre motivació en començar els estudis universitaris.