A Florida Secundària, a l’espai de tutoria hem convidat Teresa i Aridane, la psicòloga i l’educador social de l’UPCCA (Unitat de prevenció comunitària en conductes addictives de Catarroja), per fer el taller I tu, què penses? Pantalles fora” per prevenir l’ús inadequat de les pantalles.

Fan un treball molt interessant amb els xics i les xiques de 1r d’ESO. L’objectiu és aconseguir que empren aquestes tecnologies de la manera més satisfactòria i segura possible. Al taller reflexionen amb els grups sobre la quantitat de temps i usos que fan d’internet o qualsevol dispositiu electrònic. Quan una cosa està tan present en les nostres vides i ens aporta tants avantatges, –és fàcil que el nostre cervell s’hi acostume? –podem “intoxicar-lo” sense adonar-nos-en? Un objecte, una fotografia analògica, la veiem, la podem tocar, però –on va a parar una imatge que pengem a les xarxes? què és el núvol? s’esborra del núvol tot el que tu esborres del teu dispositiu?…

Al llarg de dues sessions i d’una manera dinàmica i entretinguda hem recordat a què en diuen grooming o com no tothom és qui diu que és en les xarxes socials. L’oversharing o els riscos de compartir massa informació personal, això és sobreexposar-nos en les xarxes, –qui n’és responsable de la informació que mostrem? Per protegir-nos cal, pensar ben pensat allò que publicarem i activar les opcions de privacitat en les nostres xarxes socials. En diuen vàmping a l’hàbit de quedar-se desperts fins ben entrada la nit utilitzant el mòbil o altres dispositius; el llum de la pantalla estimula les neurones i inhibeix la secreció de melatonina, cosa que altera el son. La sobreexposició a les pantalles té conseqüències, –la més greu és no poder dormir o no descansar bé–, sobre l’atenció, el cansament, descansar malament fa que les persones ens mostrem més irritables, fatigades, desconcentrades, afecta el rendiment acadèmic, empitjora els resultats, i ens enfadem! En diuen sexting a l’acció de crear, descarregar o enviar missatges de contingut sexual, generalment imatges o vídeos propis o aliens, per mitjà d’un dispositiu electrònic, que pot comportar la difusió descontrolada i l’ús malintencionat de continguts íntims. I molt i molt –veritat o mentida no et deixes enganyar!

Per cert hem posat en marxa l’experiència pilot de les caixetes!

Deixa’t el mòbil a casa i si el duus el guardaràs dins d’una caixa!