El passat 25 de març, 5 alumnes de la Florida Secundària de 2n de batxillerat –Adrià Alfonso Baixauli, Sergio Calero Lacruz, Pablo Lluch Polaina, Sergi Silvestre Riera, i Miguel Velasco Muñoz– disfrutaren d’una Masterclass Hands on Particle Physics: ejercicio MINERνA a la facultat de física de la Universitat de València.

La jornada es va dividir en 3 fases molt interessant. A saber:

Iniciàrem el dia amb dues xarrades per tal d’introduir-nos en el món de la física de partícules i del Model Estàndard, centrant-nos en els experiments que es fan arreu del món per tal d’entendre la natura dels neutrins (focalitzant el recorregut a l’experiment MINERvA del Fermilab).

Després d’una breu parada per tal d’esmorzar al campus de la UV, l’alumnat va realitzar un exercici d’interpretació de dades reals (extretes del propi experiment MINERvA), on tractà de localitzar aquestes esquives partícules.

Per últim, i després de dinar, vam acabar la jornada a l’auditori del Parc Científic de la UV on fèrem una posada en comú de totes les dades obtingudes per tots els estudiants participants en la jornada i una connexió en directe amb el Fermilab per tal d’entrevistar a investigadors que allà estudien la física dels neutrins.

En definitiva, el dia va ser, per als cinc, una gran motivació i un endinsament al món de la investigació, així com una declaració d’algunes de les incògnites que encara té la ciència. Els servirà, sense dubte, per afrontar amb millor actitud la resta del curs i per tindre motivació en començar els estudis universitaris. De fet, algunes de les seues impressions, replegades al finalitzar el dia han estat:

“Ha sigut un plaer haver sigut dels pocs privilegiats que han pogut assistir a aquesta meravellosa jornada. Ha estat entretinguda i hem pogut aprendre moltes coses, ja que hem treballat amb dades reals recollides pel Fermilab, un laboratori que col·laborava amb la masterclass; per a que, després, científics d’aquesta institució ens plantejaren preguntes sobre les dades recollides.

Sens dubte recomanaria aprofitar l’ocasió d’assistir i conèixer a gent tan captivadora. Agraïsc l’oportunitat d’haver estat allí, ja que també serveix per a orientar-nos cap a quina carrera anem a triar en un futur.

Gràcies!”

Qui s’animarà a fer-ho el curs vinent? Ànim que tu pots!