Ús i riscos de les tecnologies de la informació i la comunicació per als i les adolescents

Paula Taberner Giménez, tècnica de l’àrea de Prevenció de “Proyecto Hombre” de València, va impartir la xarrada en línia a les famílies de Xúquer Centre Educatiu i Florida Secundària ‘Les tecnologies de la informació i la comunicació. Ús i riscos’. Es tractava d’una acció de prevenció a la qual va poder accedir qualsevol persona amb problemes o no amb l’addicció a la tecnologia.

La ponent, grau en Educació Social i Màster en Educació i rehabilitació de conductes addictives, va parlar de la tecnologia en general, dels riscos i les oportunitats que se’ls presenten als i les adolescents. Per a això, va analitzar les situacions relacionals en les quals convivim en l’actualitat, com es relacionen ara els i les adolescents, i, en aquest context, com les noves tecnologies han entrat a formar part de les relacions socials diàries de les persones. “Els dispositius ens permeten treballar, entretindre’ns, comunicar-nos, documentar-nos, etc… i han desaparegut altres maneres de comunicar-nos”, explicava.

Per a contrarestar aquesta comunicació, cada vegada major a través de dispositius electrònics, la ponent animava a les famílies, escoles, societat, a implicar-se en la planificació d’activitats amb activitats a l’aire lliure, que sociabilitzen lluny de les pantalles. “Els pares i mares han d’estar pendents per a posar límits i normes en l’ús de les noves tecnologies, ja que els menors no els posaran i es pot generar una situació d’addicció, que s’afija a altres problemes de tipus relacional”, comentava Paula Taberner.

La ponent, a més va explicar que els xicotets i les xicotetes també poden beneficiar-se de l’ús de les tecnologies, però sempre amb control parental. A més, va proposar diferents situacions de comunicació amb les famílies i va presentar diferents lectures perquè els pares sàpien com abordar aquestes situacions i aconseguisquen entaular relacions comunicatives positives que els porten a ser persones que sàpien gestionar l’ús de les noves tecnologies i que porten les regnes dels seus sentiments d’una manera saludable i equilibrada.