El projecte Una escola de profit arriba al seu final amb una jornada de voluntariat. Després d’aprofundir en la problemàtica del malbaratament alimentari, entenent les seues causes i conseqüències, hem entès la importància de fer un canvi en els hàbits quotidians per fer un consum més responsable. Tanmateix, més enllà dels gestos diaris hi ha altres possibilitats per transformar la realitat i una molt potent és el voluntariat.  Alguns i algunes alumnes han tingut l’oportunitat de col·laborar de manera voluntària en tres iniciatives lligades als objectius del projecte.

D’una banda, un grup de xiques i xics han participat d’una espigolada organitzada per AMAE (Asociación de Mujeres por la Agricultura y la Ecología), a la qual han collit taronges que d’altra manera s’haurien deixat perdre. Una experiència de contacte amb la terra, de coneixement de la realitat de l’agricultura valenciana i d’opcions per posar en valor els aliments i reduir el malbaratament. En segon lloc, un grupet ha participat d’una jornada de voluntariat al Banc d’aliments, on els han explicat el funcionament d’aquesta institució i han pogut col·laborar classificant i fent paquets que arribaran a diferents col·lectius. Finalment algunes persones han visitat l’alqueria popular de Malilla, on el Sindicat de Barri ha comptat amb la seua ajuda per a l’arreplegada d’aliments en diferents establiments i el posterior repartiment entre les famílies vulnerables del barri.

En conjunt ha estat una experiència molt enriquidora, que ha permés als xics i les xiques de Florida Secundària entrar en contacte amb projectes solidaris, obrir els ulls a algunes realitats properes però sovint desconegudes i experimentar el poder transformador de la ciutadania organitzada mitjançant el voluntariat. Agraïm moltíssim la col·laboració de les entitats esmentades i també la de les famílies que ens han volgut acompanyar en aquesta jornada.